diumenge, 22 d’abril del 2012

ELS MORUNG. La religió dels konyak


  En la cultura Konyak, el món no només es compon de les coses que es poden veure, sinó també de multitud d’éssers i forces invisibles.
  Entenien la caça de caps com un benefici per als vius.
  Cal entendre que era un poble guerrer, no per gust, sinó per poder afrontar les freqüents invasions d’altres pobles. A partir d’aquí, tot i que sigui molt diferent de la nostra, hem d’intentar entendre la seva cultura.
  A cada poblat existeix un Morung, o casa dels rituals. Allí s’inicien els futurs guerres konyak. Només hi tenen accés els nois adolescents.
  Els savis ensenyen la història dels seus avantpassats als joves i els inicien en les tradicions del seu poble. A part del ser un espai dedicat a l’ensenyament, també és on s’allotgen els joves durant el seu aprenentatge.
  Hi ha una gran tradició a treballar la fusta. Tallen figures humanes de grans dimensions i elaboren els seus instruments amb aquests sistema. Les talles són totes fetes d’una única peça, la qual cosa vol dir que el seu treball és molt difícil i elaborat.
  Un dels instruments més coneguts de la zona és el “long drum”, o timbal llarg. És un tronc llarg i foradat, que piquen amb una mena de macetes.
  Aquest és un instrument bàsicament de comunicació. L’utilitzen per a comunicar-se amb poblats propers, per anunciar alguna mort i també en les seves festes tradicionals.
  El Quim ens comenta, també, que n’ha vist alguns de 10 metres de llarg.
  Als morung també hi trobarem, per una banda moltes escultures (totes són tallades en una sola peça) i per l’altra banda hi trobarem restes d’esquelets humans i animals.
  Aquestes són algunes fotografies de l’interior d’un morung que ens ha enviat en Quim:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada